Izgradnja prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli

Bez autora
Apr 16 2012

Memorandum o namerama za sprovođenje projekta strateškog razvoja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli pod nazivom “Pilot projekat istraživačkog i naučnog prečistača”, koji je inicirao predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, svečano je u četvrtak potpisan u Bačkoj Topoli. Memorandum su potpisali predstavnici SO Bačka Topola, Alijanse za nove tehnologije “Akva Danubis” iz grada Ulma u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada i Zavoda za vodoprivredu iz Subotice. Cilj ovog projekta je izgradnja prečistača otpadnih voda koji bi istovremeno služio u istraživačke i edukativne svrhe. Potpisnici ovog Memoranduma saglasili su se da je korišćenje najnovijih tehnologija u ovoj oblasti, vodeća uloga kompanija iz Baden-Virtemberga na evropskom nivou, kao i spremnost da se na principima partnerstva ova iskustva prenesu u Bačku Topolu i time pomogne u rešavanju jednog od najvažnijih komunalnih problema, od izuzetnog značaja za ovu sredinu i poboljšanje života njenih građanki i građana.

Izgradnja prečistača otpadnih voda u Bačkoj TopoliMemorandum o namerama za sprovođenje projekta strateškog razvoja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli pod nazivom “Pilot projekat istraživačkog i naučnog prečistača”, koji je inicirao predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, svečano je u četvrtak potpisan u Bačkoj Topoli.

Memorandum su potpisali predstavnici SO Bačka Topola, Alijanse za nove tehnologije “Akva Danubis” iz grada Ulma u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada i Zavoda za vodoprivredu iz Subotice.

Cilj ovog projekta je izgradnja prečistača otpadnih voda koji bi istovremeno služio u istraživačke i edukativne svrhe.

Potpisnici ovog Memoranduma saglasili su se da je korišćenje najnovijih tehnologija u ovoj oblasti, vodeća uloga kompanija iz Baden-Virtemberga na evropskom nivou, kao i spremnost da se na principima partnerstva ova iskustva prenesu u Bačku Topolu i time pomogne u rešavanju jednog od najvažnijih komunalnih problema, od izuzetnog značaja za ovu sredinu i poboljšanje života njenih građanki i građana.

Potpisivanje ovog Memoranduma je rezulat uspešne i višegodišnje međuregionalne saradnje AP Vojvodine sa regijama u EU, pre svega sa prijateljima iz Baden-Virtemberga i grada Ulma. Ovaj projekat je primer kako se polako, korak po korak, ali na najbolji i najkonretniji način, ostvaruje Dunavska strategija.

Gospodin Mihael Dreksler, predstavnik Alijanse za nove tehnologije “Akva Danubis”, koja je potpisnik ovog sporazuma, istovremeno je i projektni koordinator EU projekta “Blue Danube”, pa će i postrojenje u Bačkoj Topoli biti integrisano u ovaj evropski projekat.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši se, nakon potpisivanja ovog dokumenta, zahvalio preduzećima iz Bačke Topole, Industrijskoj firmi “Topiko”, IM Topola i AIK (Žibel) Topola, koje su takođe deo ovog projekta, kao i Opštini Bačka Topola, Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada i Zavodu za vodoprivredu iz Subotice, kao i Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, koji su svi zajedno izrazili nameru i pokazali zajedničku spremnost, želju i interes za započinjanje jednog od strateški najvažnijih projekata u Bačkoj Topoli.

On je naglasio da će buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda istovremeno služiti i u istraživačke i edukativne svrhe. Istraživačko i naučno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda mora da ispuni sledeće zadatke: prečišćavanje otpadnih voda, uključujući ostatke farmaceutskih proizvoda, mesto obrazovanja stručnog kadra u Vojvodini, istraživanje metoda prečišćavanja otpadnih voda zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu u praksi za ruralna, ali i urbana područja, objasnio je Egereši, i naglasio da je je reč o strateškom razvojnom i infrastrukturnom projektu za Bačku Topolu.

Budući naučno-istraživački prečistač trebalo bi da se bavi i edukacijom stručnjaka u ovoj oblasti, što je veoma važno i za buduće projekte u okviru Dunavske strategije, jer će takvi stučnjaci biti neophodni za njenu realizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik